SARAPAN PAGI
- TELOR - mata kerbau ke, stgh masak ke, scramble, omlete (campur susage, bawang, capsicum)..sodaaaapp!!!
- SAUSAGE - rebus, grill, slice kecik2 dan goreng
- DAGING BURGER & AYAM
- FISH FINGER/FILLET (cari yg kurang tepung)
MAKAN TENGAH HARI
- AYAM, DAGING, IKAN, SEAFOOD, TAUHU, TEMPE, TELOR ITIK dan SAYUR HIJAU dalam apa juga cara masakan.
- YONG TAU FU TANPA KUEY TEOW dengan kuah sup dan janganla ambil kuah coklat yg manis.
MAKAN MALAM
- SUP atau TOMYAM AYAM, DAGING, TULANG, SEAFOOD & SAYUR
- SATE AYAM, DAGING, PERUT (kurangkan kuah kacang & JGN makan nasi impit)
- TAHU BAKAR & SOTONG KANGKUNG
- SAMA DGN MAKAN TENGAH HARI
SNEK
- TEMPE.IKAN BILIS GORENG (JGN ambil terlalu banyak tempe kerana masih mengandungi kandungan karbohidrat)
- NUGGET AYAM, DRUMMET, FISH FINGERS (perhatikan label kandungan karbohidrat agar TIDAK MELEBIHI 35gm sehari)
TIPS-TIPS LAIN:
- Kalau makan diluar, ambil saja lauk pauk dan sayur hijau, grill chicken, ikan bakar, lamb/chicken chop dan berhati-hati dengan karbohidrat tersembunyi pada kuah blackpepper atau mushroom sos dan seumpamanya.
- Kebanyakan chili/tomato sos ada gandunga gula dan karbohidrat yg tinggi. Baca dulu label dan lihat berapakah kandungan tersebut untuk per servings.
- Kuah/gravy utk steak/chicken/lamb chop dan yong tau fu tinggi kandungan karbohidrat
- Buah-buahan juga mengandungi kandungan gula yang tinggi. Elakkan dulu sementara berdiet.